Kuusamo – Heinäkuu 2009

Kuvagalleria löytyy sivun alaosasta.

Lähdimme Vaasasta kolmen maissa ajelemaan kohti Kuusamoa. Matka sujui mukavasti ja ensimmäinen pysäkki oli – perinteisesti – Kalajoella. Tämän vuoden fanikamaksi paljastuivat siniset vuosimukit Perinnekalastajien kymmenvuotiskeikan kunniaksi.

Kalajoelta matka jatkui edelleen sujuvasti ja Kuusamon keskustassa olimme jo puoli yhdeltätoista. Noudimme mökin avaimet paikalliselta huoltsilta ja ostimme kylmäruuat mökille. Mökkimme sijaitsi noin 35 kilometriä Kuusamon keskustasta pohjoiseen, Rukan pohjoispuolella.

Mökillä purimme kamat ja lämmitimme saunan. Lauantain suunnitelmissa on kalastusta Kitkajoella, Jyrävän alapuolisella osuudella.

Lauantai

Heräilimme aamupalalle yhdeksän aikoihin, jonka jälkeen laitoimme välineet valmiiksi ja ajoimme Kitka-joelle, Ahvenperälle. Kalastimme laavupaikalta alajuoksulle hyvän tovi. Paikka on varsin nivamainen, virtaus on kuitenkin yllättävän kova ja joki syvää.

Lounaan jälkeen lähdimme hiljalleen ylöspäin. Läheisessä mutkassa oli hieno paikka, jossa kaikilla oli tapahtumia. Suuremmat vonkaleet onnistuivat välttämään atrappejamme.

Kuusamossa laavuja on varsin tiuhaan. Seuraavalla eli Kaijankivellä keittelimme kahvit. Jatkoimme jälleen jokea ylöspäin kalastaen. Päädyimme lopuksi Lohisuoran laavulle, joka on Lohisuoran päässä. Ison kalan paikka kuulemma. Sielläkin tapahtumia riitti, suurimman ollessa noin 30 cm.

Sää vaihteli päivän aikana reilusti. Aurinkoa ei näkynyt juurikaan. Oli siis pilvistä ja sateista. Onneksi vain kuuroja. Ruokaa olisi voinut olla enemmän mukana. Miinuksena myöskin ja varsin suurena sellaisena voidaan mainita, että Janilta katkesi lähes tuliterä vapa. Onneksi mukana on varavapoja, ettei tarvinnut siirtyä kahvinkeittäjäksi.

Ensimmäiselle kalastuspäivälle kertyi mittaa 14,5 tuntia. Mökillä olimme puolen yön jälkeen. Ohjelmassa varusteiden laittaminen kuivumaan, iltapala ja sauna. Hyvän päivän päätteeksi ennen unia maistuu minttukaakao.

Kesän morsiameksi sää oli varsin tylyä.

Saaliit:

kaikki alamittaista harjusta ja pieniä siikoja

Sunnuntai

Lepäilimme pitkään raskaan raadannan jälkeen. Ruokaostokset teimme Rukalla. Hiukan on muuttunut sekin paikka vuosien saatossa. Sitten Kuusingille Takkupyörteelle, joka on pitkähkö koskiosuus ja kalamiesten tietotoimiston mukaan melko varma ison kalan paikka.

Aloittelimme neljän aikaan vispaamisen jakautuen eri puolille koskea. Jani ja Janne siirtyivät kosken niskalle, jossa olikin mukavasti tapahtumia. Kalaa tuli lähes joka heitolla. Suurimmaksi jäi Janin 32 cm harjus ja Jannen 30 cm (toim. huom. kaverit listaa alamittaisten kalojen pituuksia). Harjuksen alamitta on 35 cm. Lisäksi tuli pientä taimenta.

Toni ja Juha kalastelivat alemmalla osalla.

Lounaan jälkeen hajaannuimme jälleen joen varteen. Tapahtumia oli taas paljon kaikilla, mutta kalat jäivät alamittaisiksi. Ilta kului mukavasti välillä joen penkalla maaten ja turisten ja perhoa heitellen. Laavulla syötiin makkaraa, joka on kalareissujen parasta ruokaa. Atrian käristettä siis.

”Onko teillä polttarit vai oletteko te hulluja”

Yö oli yllättävän lämmin. Vielä sydänyön tunteina tavoittelimme taimenta, mutta saamatta jäi. Hieman ennen viittä aamulla lähdimme mökille lepäilemään.

Mukava, mutta raskas päivä.

Maanantai

Aamulla kuudelta siis nukkumaan ja 11.30 hereille. Pikainen soitto Pörhölle (paikallinen VW autokauppa). Valohoitoa autolle ja varsinainen huoltoaika torstaille. Teimme ostoksia vilkkaassa Kuusamon keskustassa ja kävimme Martinassa syömässä lihaisan aterian. Yllättävän hyvää ketjuravintolaksi. Sitten takaisin mökille.

Päivän kalastusosiosta tuli varsin lyhyt päivän muiden tapahtumien vuoksi. Olimme noin kolmisen tuntia Kiutakönkään alapuolella. Parasta antia oli paras säätila tähän asti. Aurinko paistoi välillä oikein mukavasti.

Illalla saunaan ja aikaisin nukkumaan. Aamulla olisi varhainen herätys, klo 5. Aamulla kutsuu Päähkänäkallio.

Tiistai

Herätys klo 5. Aamupuuro ja kahvia. Klo 6.15 olimme jo Päähkänällä kalassa. Melkein heti alussa bongattiin VALTAVA taimen. Tämä näky saikin meidät pommittamaan syvännettä melkeinpä tunnin ajan. Kala ilmeisesti katosi paikalta häirittynä ja niin mekin. Siirryimme hiljalleen alavirtaan. Jani ja Toni saivat mittakaloja, jotka savustettiin illalla mökillä.

Lounaan jälkeen lähdimme ylävirtaan, jossa sielläkin tapahtumia riitti. Toni sai mittakalan, joka lähti mökille ruokaseuraksi. Törmäsimme myös pariin pelottomaan poroon, jotka kuitenkin ymmärsivät väistää. Vähän yrittivät uhitella, mutta uhitteluksi jäi…

Kalastuslupa päättyi klo 18 ja sitten siirryimme mökille saunomaan ja syömään kalaa ja rentoutumaan.

Keskiviikko

Aamu venähti hiukkasen edellisen päivän painaessa. Heräily ja aamupala vasta klo 10 tienoilla. Siitä hiljalleen lähdimme Kitkajoelle Vattumutkaan. Ohjelmassa oli tuttuun tapaan kalastusta. Vattumutka on pitkähkö koskialue. Vesi virtaa nopeasti sillä korkeuseroa on jonkin verran. Joki on kuitenkin helposti kahlattavissa. Monin paikoin vettä on vain polviin asti. Vietimme paikalla klo 22 saakka. Silloin tällöin tuli tapahtumia, mutta mittakalat jäivät saamatta.

Sää vaihteli jälleen. Välillä satoi, välillä paistoi aurinko. Välillä molemmat yhtä aikaa. Ruoka oli maastossa jälleen hyvää. Huomenna on hernaripäivä!!!

Illan ohjelma jälleen tuttu eli sauna & rentoutus. Sit nukkumaan

Saaliit: kaikille jotain

Torstai

Aamupalan jälkeen auto huoltoon ja ostoksille Kuusamoon. Ostimme Karhuntassusta luvat Kuusingille ja joimme munkkikahvit. Sitten Cittariin ruokaostoksille. Tämän jälkeen Vihtamutkaan kalalle.

Kalastus alkoi kohtalaisen myöhään, vähän ennen klo 14. Kalastimme tovin ylä- ja alajuoksulla, jonka jälkeen söimme hernekeittoa ja lättyjä vadelmahillon kera. Varsinaista makuhermojen ilotulitusta siis. Hyvän lounastauon jälkeen jatkoimme kalastusta. Kalastimme klo 23 saakka, jonka jälkeen siirtymä mökille, sauna ja rupattelua. Nukkumaan klo 2 aikoihin.

Päivän saaliina oli Janin ja Tonin mittaharjukset – sekä lukematon määrä alamittaisia kaloja koko poppoolla.

Perjantai

Päivän ohjelmassa on Pieni Karhunkierros. Matkaa kertyy noin 12 km. Olimme Juumassa noin klo 13.45. Kiersimme reitin vastapäivään. Toisin päin reitti olisi ollut ehkä helpompi. Maisemat oli komiat, eikä kuvat ikinä näytä niin hienoilta kuin ne tallentuivat verkkokalvoille.

Söimme lounaan Harrisuvannon laavulla. Tiesitkö, että harjuksen mahasta on löydetty jopa 5000 mäkäräistä…

Lounaan jälkeen olikin enää alle 4 km matka jäljellä. Oulanka Base Campin kohdalla alkoi ripottelemaan vettä, joten oli hyvää syy tutustua Campin tarjontaan. Pitelimme sadetta tovin ja seurasimme ukkosen kulkua lähivaaroilla. Matkan jatkuessa noin km verran alkoi kovempi vesisade juuri ennen Juuman leirintäaluetta.

Illalla oli tiedossa lisää makunystyröiden ilotulitusta. Alkuruokana harjusta purjon ja minttuhyytelön kera. Pääruokana perunamuusi, poronkäriste punaviinin kera. Jälkiruokana kakkua ja kuplivaa.

”askel viereen heitto, askel viereen heitto” – perhokalastajan tango

Lauantai

Heräily klo 9 aikoihin. Samantíen alkoi pakkaaminen ja siinä ohessa aamupala sekä mökin siivous. Homma oli valmista rutiininomaisen suorituksen jälkeen klo 11.15. Sitten suunta kohti Kuusamon keskustaa. Mökin avaimen palautus ja auton tankkaus. Suunta kohti Pohjanmaata. Oulussa lounas klo 14. Ryhmä hajaantui Juhan noustessa junaan. Lakeuksilla oltiin klo 19. Väsyneinä mutta onnellisina.

Summa summarum

Kuusamo on maisemiltaan yhtä upea paikka, johon ihastuttiin vuosituhannen alussa näiden retkien alkaessa. Vaikka viime vuosina on totuttu erämaisempaan kalastusmatkailuun oli mukava olla vaihteeksi mökkimajoituksessa. Kalapaikatkin ovat helposti saavutettavissa autolla. Kilometriä pitempää matkaa ei joen varteen tarvinnut kertaakaan vaeltaa. Kalaa tuli hieman heikommin kuin aiempina vuosina. Kalastuspaine on aika suuri Kuusamon joilla.

Kymmenen vuotta yhteisiä reissuja takana ja monia vielä edessä.

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliin: Kuusamo – Heinäkuu 2009

  1. Paluuviite: Muokkausta ja päivitystä « Perinnekalastajat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s