Laisälven 2013

000
Kesäreissumme suuntautui jo neljättä kertaa Ruotsin Lapissa olevaan Arjeblokin kuntaan. Vietimme helteisen viikon tiettömien taivalten takana Laisälvenin laaksossa. Ja päässä soi rento ruotsalaismusiikki.

110
Kuten yleensä, lähtö tapahtui aikaisin aamulla. Pakkasimme kamat autoon Vaasassa ja suuntasimme kohti kohti satamaa. Poikkeuksellista tällä kertaa oli se, että Perämeren kiertämisen sijaan menisimme laivalla Vaasasta Uumajaan.

125
Laivamatka osoittautui erinomaiseksi vaihtoehdoksi, sillä autossa istumisen korvasi miellyttävä ja erittäin runsas aamupala.

130
Aamupalan jälkeen siirryimme laivan kannelle nauttimaan auringonpaisteesta. Yllämme oli viimeisin Perinnekalastaja-swag, ruutupaita.

Varsinainen ajomatka alkoi Uumajan satamasta, josta suuntasimme rannikkoa pitkin kohden pohjoista. Söimme Skellefteåssa myöhäisen lounaan ja kävimme ostamassa marketista ruuat tunturiin. Skellefteåsta lähdimme ajelemaan länteen kohden Arjeblokia ja tuntureita. Päämäärämme oli Laisan-järven laaksossa sijaitsevaan Adolfströmin kylä, jossa yövyimme. Mökkikylä oli kätevästi kopterikentän läheisyydestä, joten ehtisimme kentälle aikaisin aamulla.

210
Kokemuksemme mukaan pienet jutut tekevät tunturissa olemisesta miellyttävämpää. Tällä kertaa pieniä juttuja oli aika paljon. Lennolle matkatavaroita kertyi 186 kiloa.

220
Menomatkan sää näytti hieman haastavalta. Voimakas sade ropisi kopterin ikkunaan suunnatessamme laaksoa ylävirtaan. Pilotti lupasi sään muuttuvan pian helteiseksi – mitä oli vaikea uskoa.

230
Onneksi sade lakkasi laskeuduttuamme. Kuten yleensä, aloimme pystyttää leiriä välittömästi. Meillä ei ollut kiire kalaan, sillä olisihan meillä kokonainen viikko aikaa.

240
242
Kun parisataa kiloa tavaraa levittää leiriksi, syntyy aika miellyttävä kokonaisuus. Leirimme koostui tilavasta teltasta sekä laavunkaltaisesta katoksesta, loueesta. Jotta emme joutuisi istumaan maassa, mukanamme kulkevat mukavat retkituolit.

245
Jokilaakson maisemat ovat poikkeuksellisen hienot. Korkeuseroa laakson pohjalta viereiselle jyrkkäpiirteiselle tunturille on lähes kilometri. Itse joki on kohtuullisen kokoinen: Tavallisella vedenkorkeudella sen yli pystyy kahlaamaan ainoastaan leveämmistä koskipaikoista.

250
Vesi joessa on erittäin kirkasta. Tämän vuoksi kalastus oli enemmän tai vähemmän piilottelua kaloilta. Kuvassa Janne suorittaa keikan avausheiton makuulta kallioiden lomassa.

Kalastelimme ensimmäisen päivän leirin läheisillä koskilla. Onneksi sadetta ei enää jatkunut, vaikka kovahko tuuli hieman häiritsi. Toisaalta, harvoinpa tunturissa on tyyntä.

260
270
Keikka alkoi hyvin. Söimme välipalaksi taimenta ja illallisen söimme pitkän kaavan kautta. Olimme sopineet, että kukin valmistaa illallisen yhtenä iltana. Ensimmäisenä iltana Toni tarjoili herkullista karjalanpaistia. Jälkiruuaksi oli valikoima belgialaista suklaata.

310320330340
Sunnuntai on juhlapäivä. Tuulesta huolimatta.

350
Kalastava herrasmies lepäilee tunturikedolla. Pilviverho rakoilee. Kopterin pilotti saattoi olla oikeassa.

360
Kyllä näissä maisemissa kelpaa kalastaa.

410
Maanantaina sää alkoi lämmetä. Tällä kertaa kalastimme ylävirtaan leiriltä. Reippaan marssin jälkeen sammutimme janon kätevästi suoraan joesta.

420
Laisälvenin vesi on todella kirkasta. Pohjassa vuorottelevat sininen ja keltainen kiviaines heijastavat veteen vihreää sävyä.

510
Tiistaina sää muuttui helteiseksi. Kuumeilusta huolimatta Toni päätti lähtiä mukaan kalastamaan. Ennen lähtöä piti kuitenkin sitoa pikkuperhoja kalojen kiusaksi.

Kirkas vesi pakotti kalastamaan varovasti. Alla Janin tyylinäyte.
520521522523524525526
Kannatti piilotella.

550
Oli Jannen illallisvuoro. Ruokalista näytti lupaavalta.

552553554
Herkullistahan se oli.

600
Keskiviikkona sää jatkui loistavana. Lämmennyt ilma täyttyi kaikenlaisista lentävistä olennoista, mikä aktivoi kalat syömään. Kalastelimme leirin alapuolella ja kävelimme aina suvantoalueen yläosaan asti.

610
Välillä oli pakko vain makailla ja nauttia mahtavasta säästä. Taustalla näkyvät, lumilaikkuiset tunturit ovat alueen korkeimpia yltäen reiluun 1600 metriin.

620
Jannella tiukka luuppi.

630
Iltaruokana paistettua taimenta. Liekö herkun innoittamaa, kun juttua riitti aina aamukolmeen saakka.

Torstaina sää lämpeni entisestään. Aamulla teltassa lämpö nousi 38 asteeseen. Ulkonakin helleraja ylittyi reilusti.

Tavan mukaisesti pidimme kalastuksesta välipäivän. Päätimme seurailla tunturijoen vartta ja nousta ylös Laisjoen laaksosta.

710
Otimme kuitenkin vavat mukaan. Poolit olivat täynnä pienikokoista taimenta, joten kalastusinto loppui lyhyeen.

720
Joessa vuorottelivat pienet poolit ja näyttävät putousjaksot.

730
Torstai on hernekeittopäivä.

740
Ei lähelläkään huippua, mutta silti aika korkealla.

Perjantai oli viimeinen kalastuspäivä. Päätimme laskea jokea alaspäin, sillä lämpöaalto oli laskenut vedenpintaa rajusti ja ylävirrassa kutistunut joki oli hankalasti kalastettava.

810
Marssin jälkeen on pakko viilentää.

820
Suvantoalueen niskalla.

830
Tyytyväinen kalamies.

850
Kiven viereen.

860
Kyllä näissä maisemissa kelpaa kalastaa.

Launtaian tuli täyteen viikko tunturissa. Oli lähtöpäivä ja keräsimme kamat kasaan. Helteinen keli jatkui.

910
Sisäteltan pohjan kuitavattelua auringossa.

920
Helikopteria odotellessa lilluttelimme varpaita Laisassa. Joen vesi oli lämmennyt reippaasti viikon mittaan.

930
Helikopteri oli vaihtunut pienempään. Lentoonlähtöä kokeiltiin täydellä lastilla, mutta kopteri jäi leijumaan kymmenen metrin korkeuteen vaarallisen tuntuisesti. Pilotti laski koneen hätäisesti alas ja tyhjäsi Janin ja Tonin odottelemaan toista lentoa.

940
Laisälven laskee Laisan-järveen. Joen suistossa on laaja poronhoitajien heinäniittyalue latoineen.

950
Ennen automatkaa kävimme vielä nauttimassa lähtökahvit Adolfströmin kaupalla.

960
Paluu sivistykseen. Ensimmäiset ruuat söimme erittäin viihtyisässä arvidsjaurilaisessa ravintolassa.

970
Turisteilimme hieman paluumatkalla ja kävimme tutustumassa Luulajan vanhankaupungin kirkkokylään (Gammelstads Kyrkstad, http://www.lulea.se/gammelstad). Unescon maailmanperintölistalle kuuluvassa kylässä on yli neljäsataa kirkkotupaa

980
Paluumatkalla kiersimme Perämeren. Limingassa saimme nauttia todella kauniista auringonlaskusta.

990
Matka kesti noin kaksitoista tuntia ja takaisin Pohjanmaalla olimme vähän ennen kahta.

Matkan soundtrack.

Advertisement

5 vastausta artikkeliin: Laisälven 2013

 1. Paluuviite: Laisälven 2013 | Perinnekalastajat

 2. Joonas sanoo:

  Moro! Hyvä raportti! Ollaan suuntaamassa samalle suunnalle heinäkuussa. Mikä mahtoi olla paikka missä yövyitte ennen lähtöä? Olisi tarkoitus itsekkin nukkua yksi yö kopterikentän lähettyvillä.

 3. perinne sanoo:

  Me varattiin yöpyminen kopterifirman kautta. Mökkikylä oli firman toimiston ympärillä.

 4. Joonas sanoo:

  OK! Minkäslaisilla perhoilla tul iheitettyä enimmäkseen, larvaa, tinseliä, pinturia vai mitä?

 5. perinne sanoo:

  Pintureilla enimmäkseen. Pientä uppoperhoa sen lisäksi. Tinseleitä ei taidettu heiteltyä yhtään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s