3.8. Perjantai
Tutusti perjantaina lätäkön yli Vaasasta Ruotsiin, aina Skellefteån, Arvidsjaurin ja Arjeplogin kautta kulki tiemme Adolfströmiin. Matkalla perinteisesti lounastelua ja ruokaostosten tekoa.
Perillä ulkoiltiin järven rannalla, sää oli jo hieman viileämpää mihin helteisessä Suomessa oltiin totuttu.
Sovittiin kopterifirman kanssa paikka mihin meidät lauantaina lennätetään. Paikka, johon suunnittelimme menevämme olikin jo kansoitettu kahden ryhmän voimin, joten päätimme mennä reippaasti alemmas jokivarteen, mikä vaikutti myös lennon lopulliseen hintaan meidän eduksemme.
4.8. Lauantai
Aamutoimien jälkeen siirryttiin kopterikentälle ja laitettiin kamat kärryyn samantien. Kopteri tulisi vasta puolen tunnin kuluttua, joten meillä oli hyvin aikaa. Tavaraa oli tällä kertaa noin 186 kg. Eli aika lailla normien mukaan mentiin.

Telttamme – keltainen ympyrä joen partaalla – oli todella hyvällä paikalla.
Tavaramäärän vuoksi meidät piti viedä kahdella lennolla. Ensimmäisellä meni Jani ja Janne scouttamaan leiripaikka ja laittamaan Tentipiä pystyyn. Toni tuli toisella kyydille loppujen tavaroiden kanssa. Koko poppoo oli maastossa noin klo 10. Telttapaikka löytyi helposti ja vaikka aluksi vaikutti pieneltä, majoitteemme mahtui siihen varsin hyvin. Lisäksi paikalla oli valmis tulipaikka, jota varten aiemmat kalamiehet olivat koonneet hyvän keittopaikan.
Katso upea video Laisa-joen jokilaaksosta.
Leiri pystyyn ja kahvia naamariin. Samassa paikalle tuli läheiseltä Blassasstugalta kalamies, joiden ryhmä oli tullut edellisenä päivänä. Juttelimme tovin ja hän jatkoi matkaa.
Vieressämme oli kalalta tuoksuva koski, jota aloimme kalastamaan ensi töiksemme.
Lounaan jälkeen siirryimme alavirtaan, jossa Jani taltutti taimenen iltaevääksi. Mitat täyttävänä se pääsi leiriin.
5.8. Sunnuntai
Uutena perinteenä sunnuntai aloitettiin munakkaalla, pekonilla ja paahtoleivällä. Vähän vaihtelua normaaliin puuroaamiaiseen.

Pyhäpäivä

Janilla kala kiinni
Kalaan lähdimme reippaasti alemmas sivujoelle, josta Jani jälleen koukutti kalan mukaan. Siinäpä olikin sitten viikon mitalliset kalat. Sitten hiljalleen alkoi satamaan, joka koveni, samoin tuuli yltyi. Sadetta tulikin sitten koko loppupäivä. Virittelimme tarpin, jonka alle pääsi sadetta suojaan.
Vedenkorkeuttakin mittailtiin. Jani oli ottanut mukaan mittanauhan ja viritteli sen kepin kylkeen ja laittoi jokeen. Sitä oli mukava seurata pitkin viikkoa, koska välillä satoi nostaen veden pintaa yllättävän paljon. Sateiden jälkeen se myös laski nopeasti.
Sateesta johtuen ensimmäinen kolmen ruokalajin illallinen jouduttiin kokkaamaan tentipin suojissa, by Janne.
6.8. Maanantai
Vedenkorkeus oli sunnuntain sateiden jäljiltä +26 cm.
Tällä kertaa lähdettiin yläjuoksulle etsimään paikkaa, josta Toni vuonna 2013 sai +50 taimenen. Oikaisimme parin isohkon suoalueen poikki, joka oli välillä melko raskasta kävellä.
Paikka löytyi yllättävän helposti, kun suunnistimme netistä printattujen ilmakuvien perusteella. Vedenkorkeus oli tosiaan eri kuin viisi vuotta sitten. Hotspotilta ei tullut tällä kertaa muuta kuin kokemusta. Kova tuuli hankaloitti heittämistä.

Päivän aikana marssimme kilometrikaupalla soiden halki.
Yhtään kunnon kalaa ei saatu koko päivänä.
7.8. Tiistai
Kalastelimme jälleen leirin lähikoskilla kuka missäkin kohtaa. Alapuolelta Toni sai 32 cm taimenen, joka alamittaisena pääsi jatkamaan matkaa. Vesi laski edelleen. Päivä otettiin aika leppoisasti.
8.8. Keskiviikko

Sää suosii kalastajaa
Aamu valkeni hienona, pystyi kalastamaan lyhythihaisessa paidassa. Jälleen lähialueen kuokkimista, koska paikka niin sanotusti tuoksahti kalalle. Tuikkeja näkyikin kosken jälkeisessä suvannossa, joitain isojakin. Pientä kalaa, joista ei kirjoihin sitten mitään muuta oikein kertynytkään.

Suvannossa oli uskomaton hotspotti. Vaikka koko joessa ei näkynyt viikon aikana lähes ollenkaan pintakäyntejä, niin ajeen reunalla oli koko ajan kala syömässä. Valitettavasti eivät olleet ihan mittakaloja.
Klo 20 jälkeen alkoi taasen satamaan ja tuulemaan puuskittaisesti. Iltaa vieteltiin tentipissä. Päivän suurimmat taimenet Janne 20 cm ja Toni 33 cm.

Tauko tarpissa.
Päätettiin, että seuraavana aamuna kokeillaan kalastaa aikaisin.
9.8. Torstai
Herätys klo 5. Vähän meinasi tihkaista. Kahvit juotiin ja joelle. Ohjelmassa lähialue jälleen. Parin tunnin kalastuksen jälkeen aamupalalle. Heti pian sää alkoi heikkenemään. Otettiin päivätorkut tentipissä ja pideltiin sadetta. Myöhemmin päivällä kalastus jatkui.

Jani teki päivällisen Tentipissä.
Jani oli luvannut omalla päivällisellään tarjota taimenta, joka jäi sitten loppujen lopuksi saamatta.
10.8. Perjantai

Joen vesi on upean kirkasta
Viimeinen kokonainen päivä, joka oli aika lailla sateinen jo aamusta lähtien. Jannelle ja Janille kalastusta tuli melko vähän. Majoitteen suojissa tuli oltua lähes neljästä saakka. Toni sentään yritti, mutta siihen se suurimmaksi osaksi jäi.
Illan mittaan tuli jo vähän laitettua tavaroita kasaan, koska kopteri tulisi noutamaan klo 10.30 lauantaina.
11.8. Lauantai
Herätys klo 8 ja lisää kamojen keräilyä. Sen jäkeen aamupalaa. Olimme saaneet syötyä ja pystyssä oli enää tentipi ja tarppi. Kuulimme kopterin äänen ja se olikin jo aika lähellä. Ajattelimme sen menevän hakemaan muita ryhmiä ensin. Mutta ei. Se tulikin hakemaan meidät noin 40 min etuajassa. Pilotti kertoi syynä olevan sään huonontumisen. Vaarana oli se, että meitä ei kyettäisi hakemaan päivän aikana ollenkaan. Kahdella lennolla takaisin Adolfströmiin, Janne ensin suurimman osaa tavaroiden kanssa, Toni ja Jani jäivät odottamaan toista lentoja laittamaan loput valmiiksi.

Pilotti laskeutui suoraan peräkärryille. Aika taitavaa.
Tavarat autoon ja maksamaan ylimääräisistä tavaroista kertyneet kulut.
Suihku ei Adolfströmissä enää ollut mahdollinen, joten ajoimme Arjeplogiin, jossa kävimme peseytymässä ja saunomassa ilmaiseksi Krajan leirintäalueella. Olisi ollut mahdollisuus uimiseenkin altaalla, mutta sää ei ollut kovin lämmin. Tuulinen ja sateinen edelleen. Perämerelle olikin annettu jopa myrskyvaroitus eli aika isolla alueella keli oli huonohkoa.
Tornion kautta ajoimme takaisin Pohjanmaalle. Pysähtymisineen matka Adolfströmistä Vaasaan kesti noin 11 h 30 min.
Lisää kuvia Flickrin puolella.
Reissuun lähdettiin suurin odotuksin, koska tulihan sitä isoa kalaa viisi vuotta aiemmin. Viikon mittaan muutamaan otteeseen juteltiin läheisellä tuvalla olleen ryhmän kanssa. Heilläkään ei isoja kaloja ollut näkynyt. Ainoastaan max 30 cm kokoisia taimenia.