Leavasjohka 2022

19.7.2022

Illan ohjelmassa suksiboxi katolle ja auton pakkaus. Neljä henkeä yhteen autoon tavaroineen. Auto tuli täyteen, mutta mahduttiin silti. Lisäostoksia olisi tiedossa Kiirunassa ruokaostosten muodossa. Suurin osa oli ostettu jo aiemmin ja pakattuna.

Illalla grillailua ja unille. Aamulla olisi aikainen herätys.

Auton pakkausta
Auton pakkausta

20.7.2022

Herätys klo 6 ja valmistautuminen, kahvetta ja aamupalaa. Auton keula pohjoista kohti. Matka sujui perinteisesti, kahvittelua Kalajoella. Kuten melko useasti. Kahdesti olemme pysähtyneet muualla.

Oulun Ideaparkissa lounaalle. Viereisestä Motonetista tehtiin viime hetken hankintoja.

Sitten lähestulkoon yhtä soittoa Kiirunaan, toki vähän jaloittelua välillä. Ostokset tehtiin jälleen Coopissa, jonka jälkeen vielä reippaan 60 km ajo Nikkaluoktaan. Ruotsalaisen marketin valikoima on melko samanlaista kuin Suomessa, mutta silti erilaista ja aikaa tuhriutuu.

Maisemat Kiirunasta Nikkaluoktaan ovat jo melko vaikuttavia. Varsinkin, kun Pohjanmaalta ollaan lähdetty matkaan. Mökillä rentoutumista ja iltapalaa.

21.7.2022

Aikainen herätys, aamupalaa naamariin. Helikopterikentällä oltiin vartin yli 7. Sää oli erittäin sateinen ja sumuinen. Näytti siltä, että ihan aikataulun mukaan ei lennetä. Näin kävikin. Kun vihdoin päästiin matkaan, Jani ja Janne menivät ensimmäisellä lennolla ja olivat maastossa 9.30, noin pari tuntia aikataulua jäljessä.

Olimme etukäteen katsastaneet paikkaa mihin halusimme. Paikka oli kuitenkin jo kansoitettu parin teltan verran ja vielä jonkin matkaa alaspäin oli telttaa toisensa jälkeen. Leirille löytyi kuitenkin mainio paikka. Täsmälleen sama kuin kolme vuotta aiemmin. Kotiinpaluu, näin voisi sanoa.

Tentipi laitettiin nopsaan pystyyn sateessa, jonkin verran kastuttiin. Onneksi on kokemusta sen kokoamisessa. Odoteltiin sisätiloissa sateen loppumista, mikäs siellä ollessa. Puolen päivän jälkeen sade loppui ja pääsimme ulos istumaan ja kuivattelemaan vaatteita. Luonnollisesti myös kahvia keiteltiin ja ihan vähän konjakkia lämmikkeeksi. Harmittavasti vavat jäivät toiseen kyytiin, joten emme päässeet vielä joen varteen.

Hieman konjakkia aherruksen jälkeen

Jälkimmäinen ryhmä odottelee
Sisätiloissa on kuitenkin melko mukava odotella

Esa ja Toni odottelivat omaa vuoroaan ja yrittivät ensimmäisen kerran yhdentoista aikaan, mutta lopulta vasta 1430 laskeutuivat leirin lähelle ja saatiin loputkin tavarat perille.

Innostunein mielin

Torstaiseen tapaan laitettiin samantien lounaaksi hernekeittoa. Ja sitten kalalle. Sää oli melko tuulinen (tätä oli oikeastaan koko viikko).

Vesi on melko korkealla. Kalat olisivat todennäköisesti eri paikoissa kuin edellisellä visiitillä kolme vuotta takaperin.

Kalastelun jälkeen illallisena lihaa, sipulia ja sieniä. Jälkkäriksi lätyt.

22.7.2022

Hereille klo 9 aikaan. Päivän mittaan kalasteltiin aluksi leirin alapuolella ja lounaan jälkeen siirryttiin yläpuolisiin osiin. Tuuli koko päivän ja illalla oli melko kylmä.

Merkittävin saalis Janin 40 cm harri.

Illan chilllailua

23.7.2022

Lauvantai. Jälleen tuulee. Kalastuksellisesti sama kaava kuin perjantaina. Kalan tulo edelleen heikkoa, vaikeaa touhua. Pieniä tulee, mutta nostettavat kateissa. Tällä reissulla pari ateriaa on laskettu kalan varaan, joten tulee mielenkiintoista. Ruoka ei kuitenkaan lopu kesken, vaikka näin on.

Kokkaushommia

24.7.2022

Kohtuullisen aikainen herätys (noin klo 10). Aamupalaksi munakasta ja paahtoleipää. Vähän muuta puuron sijaan. Pitkähkön aamun jälkeen leirin yläpuolelle kalaan. Luonnollisesti sunnuntaina pyhävaatteet päällä.

sunnuntai
Sunnuntai, päivistä juhlavin

Jannella kohtalaisen kokoisen kalan karkuutus. Tarkempi lajimääritys jäi tekemättä. Tonilla ja Esalla ruokakaloja.

Tällä kertaa ruokailtiinkin leirin ulkopuolella pari kilometriä ylävirtaan mennessä. Lounaan jälkeen alkoi satamaan melko kovaa ja sen jälkeen hyttyset oli melko aggressiivisia. No kukapa sateesta tykkää.

Hiljalleen lasketeltiin leiriä kohti, jossa illallinen ja olostelua. Sekä hieman perhonsidontaa.

Ottiperhot rasiaan

25.7.2022

Maanantai. Sataa ja tuulee.Aamun mittaan tuli herättyä muutaman kerran ja noin 1330 kaikki olivat ulkona teltasta ja syötiin aamupala. Todella hidas ”aamu”.

Vähän kalastelua ja lounas klo 18 aikaan. Onneksi sade oli jo loppunut Taasen kalalle. Illalliseksi sushia.

Sushia

Päivä oli koko lailla sumuinen.

26.7.2022

Ennustettu yöllinen kova sade ei toteutunutkaan. Hieman piskottelua aamun aikana, joka ei kuitenkaan haitannut. Sää edelleen pilvinen/sumuinen.

Aamupala venähti taas puolen päivän aikaan.

Saaliiksi saatiin päivän mittaan harjusta ja taimenta. Illalla syötiin toinen kala-ateria eli kalakeitto. Ensimmäistä kertaa Perinnekalastajien historiassa. Tätä varten oli kuivattu pakastevihanneksia, joka onnistui yllättävän hyvin. Aiemmin mukana on ollut kuivattua jauhelihaa. Niin toki tälläkin reissulla chili con carnea varten.

Kuivatut pakastevihannekset

Päivän aikana tuli useita sadekuuroja.

27.7.2022

Viimeinen täysi vuorokausi maastossa. Yö oli todella tuulinen ja sateinen. Alkuyöstä Tentipissa oli todella paljon hyttysiä. Aamu tuntuu kylmältä, mutta ei kuitenkaan sada enää.

Tentipi kestää tuulen hyvin. Näitä kelejä varten se hankittiinkin. Kiinnityksiä seurattiin kuitenkin päivän mittaan ahkeraan. Maasto on melko kivistä, joten ihan joka kulmalla ei saatu kiinnityksiä kunnolla maahan. Jani ja Janne eivät kalastaneet tuulen takia. Tehtiin vähän maastotutkimuksia.

Onneksi leirin vieressä oli suojaisa paikka tehdä ruokaa ja viettää aikaa tuulen suojassa.

Esa ja Toni kävivät kalassa. Tästä ei kuitenkaan paljoa kerrottavaa jälkipolville jäänyt.

Tuuli ei laantunut vielä nukkumaan mennessäkään.

28.7.2022

Tuuli oli sen verran kovaa, että pääsi tulemaan Tentipin liepeiden alta läpi. Yö oli aika kylmä tuulen johdosta. Näissä keleissä on hyvä kaikkien varusteiden olla kunnossa. Keli laantui vasta kuuden aikaan aamulla. Herätys oli klo 9 aikaan. Ohjelmassa leirin purkua ja aamupalaa. Kiirettä ei ollut, koska sovittu nouto oli 12.30. Osa tavaroistakin oli pakattu edellisenä iltana.

Olimme saaneet aamupalan syötyä ja vähän vielä kerättiin tavaroita, kun kuului jo kopterin ääni. Se oli noin tunnin etuajassa.

Toni ja Esa ensimmäiselle lennolle kera ison määrän tavaroita. Jani ja Janne jäivät toiseen kyytiin eli saimme muutaman tunnin pitemmän ajan maastossa. Nyt sää oli kuitenkin selkeä, joten paluulento tuli melko nopeaan.

Kopterin tukikohdassa pääsimme suihkuun ja saunaan, joka oli vallan mainio juttu. Ylimääräistä aikaa ei sen takia hukattu. Matka kotia kohti alkoi noin klo 14. Kiirunassa pieni pysähdys matkaeväitä ostamaan. Haaparannassa aterioitiin Max burgerissä, kuten on tullut tavaksi.

Kotimatkalla

Matkalla vielä muutama pysähdys ja Pohjanmaalla oltiin klo 2 aikaan. Eli noin 11 tuntia meni matkaan.

Leavasjokka on pieni joki, jossa ei ole järviä ylä- tai alapuolella. Parina viimeisenä kesänä oli kuulemma paljon kalastajia, niin nytkin meidän kanssa samaan aikaan. Näyttää siltä, että kalasto ei tuota painetta kestä. Meille tuo oli todennäköisesti viimeinen visiitti joelle.

Advertisement